Reklama
 
Blog | Michal Matoušek

Hořící Mississippi

Ty tři kluky zabili prostě tak. Mysleli si, že mohou. Že je za to žádný místně příslušný soud neodsoudí; ostatně, v tom se nemýlili. Jižanská hrdost. – Černoch patří ke hnoji, jeho jídlo do žlabu, a tu kouli, co černochovi donedávna visela na noze, do harampádí neodklízejme. Ještě se může hodit.

* * *
Určitě už jsem někde citoval tohle: „Rasismus je děsný svinstvo. Co má slušnej indián společnýho se smradlavým židákem, černou hubou nebo všivým Portorikáncem?“ – Hlava XXII; jediná hlava, která vždycky někoho bolela.

* * *
Film běží dál. Přijedou federálové a narážejí na zeď; žádný Washington nám nebude vykládat, jak máme zacházet s našimi černochy. My tady s nimi žijeme! – Už jen ta dikce: našimi černochy. Jako když řeknete Náš dobytek je na pastvě.
Česká varianta: co se těm našim cikánům pořád nelíbí?

* * *
Shodou okolností jsem se tu etabloval bezmála jako nějaký protirasistický aktivista, ale je to vážně jen shoda okolností. Jednoduše chci být normální; dost často mě teď napadá, že být normální znamená být úplně jiný než všichni.
Mám tenhle film rád. Hrají v něm Hackman a Dafoe, to je dost doporučení pro každý film. Dafoe je takový ouřada: vše podle zákona. Dodržovat pravidla, i když ti druzí žádná pravidla nedodržují. Zpočátku federálové prohrávají, filmem se šíří smrad spáleného dobytka. Přehodit provaz až přes tamtu větev; to aby visel dost vysoko.

Reklama

* * *
Mám ten film rád, a přitom vím, že jako historická rekonstrukce není moc korektní. Dost se o tom mluvilo a psalo. – Znovu se budu opakovat: „Nutno je v životě účast mít…“ Ano, Gellner.
Když máte v životě účast, nepřemýšlíte pořád dokola jen o tom, zda dodržujete pravidla. V jednu chvíli federálům dojde trpělivost, pohádají se mezi sebou a dokonce poperou, a nakonec si řeknou: „Vyhrát. Tady je důležitý vyhrát, a je už jedno, jak.“ Kdo z nás nikdy nepocítil bezmoc nad prokazatelným, ale zákonnými prostředky nepostihnutelným svinstvem?
Přijedou „federální asistenti“; zná se s nimi Hackman, který je míň ouřada a víc praktik; právě v takovémhle městě dělával šerifa. Asistenti vypadají i se chovají tak dobře, že ouřada Dafoe přeci jen trochu znejistí a ptá se Hackmana: „Ale jsou to lidé z úřadu, že?“ – „Jsou to specialisti,“ odpoví Hackman. Jedna z nejlepších scén filmu.

* * *
Když máte v životě účast, nehledáte systém, který by fungoval sám, bez vás. Pak by totiž vaše účast byla poněkud na prd, nemáte ten dojem? Ani o tom, co vám připadá správné, byste nerozhodovali sami, měli byste na to ideology. Vlastně taky specialisty. – Celý fór je v tom, že specialistům se musí zadat konkrétní úkol. Pak zkontrolovat a: „Hoši, děkujem…“ Jako na fotbale; napadá vás, že mluvím třeba i o volbách? Ano, o nich trochu taky.

* * *
Já vím, že je to jen film. Trvá chvíli, a pak skončí.