Reklama
 
Blog | Michal Matoušek

S kurvami

Tak co, hoši? Kdo z vás byl někdy v bordelu? Ale upřímně!

Já za svou osobu nic nezapírám a dámský kontingent víceméně odprošuju. Jde (aniž bych si to počítal za polehčující okolnost) o vzpomínku z hloubi minulého tisíciletí… má návštěva v té očistné instituci byla součástí jakési dohody nebo snad smlouvy či sázky; víc se mi ani nechce říkat, ani není zapotřebí vědět. – Pracovní právo má pro tento druh náhrad hezký termín nepeněžní plnění. Je zřejmě zapotřebí v nepeněžním plnění nabýt jisté praxe nebo snad otrlosti či indiference, protože při úvodní návštěvě si rozhodně nepřipadáte jako zákazník, jehož závěrečná spokojenost stojí v centru podnikového zájmu. Spíš dumáte, jak celou záležitost absolvovat bez závažnějších ztrát na sebevědomí nebo snad cti či dobré pověsti…

Každá zkušenost je však nějak cenná. Přemýšlel jsem nad cenou té zkušenosti (když akce s jakýmž takýmž výsledkem pominula), a také nad tím, o kom ve skutečnosti mluvíme, když řekneme: kurva. Není to základním zacílením osoba, která nám za jakousi protihodnotu pečuje o naši "mužnost"; pokud bych se tu mínil stylizovat do role odporného cynika, vypálil bych, že manželka i milenka fungují obdobně. Naprosto uspokojivě, a navíc ve spojení s dalšími užitečnými kratochvílemi. – S manželkou na chvíli propadnete vášni, ale pak vezmete koš s vypraným prádlem za druhé ucho a nesete ho. S milenkou na chvíli propadnete vášni, ale pak si necháte u kávy dopodrobna vysvětlit, jaká je její šéf kurva… tedy pokud jejím šéfem nejste vy sám.

Abychom nesešli ze správné cesty: od začátku řeč nejde o nadávkách, jakkoli přiléhavých. Ani o dívkách či ženách, které se z libovolných důvodů vydaly "cestou hříchu". Mluvíme o principu, a ten princip není ani v nejmenším ženský; v nejzákladnějším smyslu je kurva jakýsi model chování. Odtažitý, nezúčastněný, výdělečný. Čím dál modernější. – Skutečná podstata kurvy nespočívá v tom, že s vámi za úplatu souloží. Nýbrž v tom, že po souloži vypadne. Odejde, nebo naopak vyprovodí vás ke dveřím, podle parametrů sjednané služby.

Reklama

Nic nenásleduje; aspoň dokud si nenašetříte na další návštěvu.

Jistě tomu lze přivyknout. Ale nepřivykejme příliš snadno, protože v přeneseném smyslu ta úvaha shrnuje veškerý náš veřejný život. Ne nadarmo se bordelu říká veřejný dům! Všechny analogie, které teď mohu uvést, jsou vlastně laciné a dopředu odhadnutelné: politika, umění, sport. Publicistika. Věda. Co o tom všem mohu povídat, víte i beze mne; jen vám možná chybí má drzost vykládat ostatním, jak jsem byl v bordelu.

Tak třeba zrovna nedávno byly volby. A vidíte, jako všechny analogie je i tato nepřesná: kdyby si tak náš politik jen odsou… chci říct odsloužil svoje a vypadnul!

Ještě bychom mu dali na cestu balíček se svačinou.

 

 

Vážení savci a přátelé, s tématem to souvisí jen okrajově, ale slíbil jsem vám další pokračování žaloby na ochranu osobnosti. Ve věci bylo nařízeno jednání, u Krajského soudu v Praze 5, 28.11.2008 v 9.00.

O průběhu a výsledku jednání bude podána zpráva.