Reklama
 
Blog | Michal Matoušek

Vlastně je proti kodexu bloggera

psát tak, jak teď budu chvilku psát já. - Seděli jsme s Kateřinou a Ivanem po soudu u vína a vykládali o všem možném; samozřejmě došlo i na novou podobu Respektu a tady já neměl moc co dodat. Těch pár provozních drobností, které považuju za nepohodlné, dokážu skousnout snadno. Takže když se mí druzi ve zbrani krapet vykecali, začal jsem ze sebe soukat divnou řeč: každý si novou i starou podobu bere do pusy a ochotně o ní vykládá a směle ji projektuje; ale kdo si kdy položil otázku, co mají dělat sami bloggeři, aby obsah jejich oblíbeného prostoru byl čím dál lepší?

Relativně vysoký standard, nastavený komunitou schopných psáčů, je pro ty méně schopné dost přitažlivý a oni se rádi na blogu Respektu registrují; aby k tomu standardu jaksi veřejně patřili. Je to něco podobného, jako když fotbalistu vezmou do Sparty a on si pak v hospodě mezi kamarády připadá. – Ale bloggeři sami by měli vůči prostředí, do kterého tak ochotně vstupují a které svým leskem zpětně krášlí i jejich výkony, cítit odpovědnost: svoje texty by neměli pouštět ven, dokud tyto nedoběhnou alespoň na první metu. A to se prostě neděje. Blog Respektu se především přičiněním bloggerů samých trivializuje; je čím dál víc zahnojen (že já už ten výraz použil!) výkony lidí, kteří přemýšlejí obtížně a vymyšlené zapisují ještě obtížněji, ale sami sebe přitom považují za tak cenné, že na veřejnost vylezou s každým prdem.

Jména si dosaďte podle libosti; já už jsem u soudu byl.

 

Reklama

* * *

Ale ne, nezačnu se teď bát. Klidně vám sem plácnu druhé Abecední pořadí, brané tentokrát odspodu; jakousi Hvězdnou pěchotu. Nemám s tím problém. Dovedu být hnusný, a když mi jde o věc, kolikrát hnusný být i chci. – Spíš ale uvažuju nad tím, že dnes tolik skloňovanou svobodu můžeme vnímat jako vázanou s jistou zodpovědností a etikou; pak se na blogu Respektu nebudou objevovat rasistické a xenofobní vstupy a velmi brizantní reakce na ně, ovšem tu odpovědnost a etiku bude muset pořád někdo hlídat. Nebo můžeme tutéž svobodu chápat v nejširším jejím smyslu jako svého druhu bezbřehost, která za jedinou použitelnou etiku považuje sebe samu. Což zase může snášet a snáší i takováto vejce: Napíšu, co chci. A jak chci. Uveřejním, co chci. Když chci, zažaluju, když nechci, nezažaluju. Možná napumpuju, možná nenapumpuju…

Co chci říct: prostředí, ať už takové či onaké, je vždycky jen ta voda, ve které plavou žraloci a malé ryby. Největší hniloba, bahno a tlení reálného socialismu nespočívaly ve skutečnosti, že nám ho sem někdo ošklivý nainstaloval – nýbrž v tom, že jsme ho tak spořádaně a perverzně snášeli…

 

* * *

Nesmyslnost soudního projednávání kauzy Ondreját vs. Matoušek je zjevná, a přesto se asi moc nespletu, když řeknu, že řada lidí, kteří projednávání přijímají ne bez škodolibosti, není zase tak krátká. Psal jsi, jací jsme neumětelové, tak teď to máš. – Už vůbec nechápu postoj ježíšků, kteří se k soudu těšili a chtěli svědčit; pomáhali by tím roztáčet mlýn, který by snadno mohl mlít i je samé.

Říkám mlít, ne semlít. Mlýny semelou jen toho, kdo se semlít nechá. – Žaloba na mne je první, ale není bohužel jediná… a jak nám tu spolu bude, až budou jenom mlít ty mlýny? Až polovina z nás budou žalobci a druhá polovina žalovaní? V tom je nebezpečí a nemrav celé věci; o mne přece vůbec nejde. Já jsem zaměnitelný, zcela nedůležitý. Jsem jen ten precedens.

Mám kolem sebe blízké lidi, přežiju cokoliv. U nás v Čerčanech říkáváme: Nikdy nevíš, po čem ztloustneš…